Kirjanpidon murros


Ala muuttuu – muututko sinä?

Koko kuluvan vuosituhannen ajan on puhuttu paperittomista tilitoimistoista. Siltikin, aika harva toimisto on 2019 luopunut täysin paperien pyörittämisestä. Osa on onnistunut hankkimaan uusia huonekasveja mappihyllyjen tilalle, mutta monella urakka on vielä aloittamatta.

Totuus on, että tekonologia, ohjelmistot ja rajapinnat mahdollistavat melko sähköisen ja automaattisen talouden ylläpidon. Suurin rajoite edistymiselle löytynee tilitoimistojen asiakkaista. Toimintatapojen muuttuminen vaatii paljon suostuttelua, hyötyjen kertaamista ja monessa tapauksessa myös sukupolvenvaihdoksen.

Minun tarkoitukseni ei ole pohtia digitalisaation aikataulua, paasata paperin käytöstä tai suositella sopivia jukkapalmuja. Minä haluan kyseenalaistaa prosesseja, joita suomalaisissa tilitoimistoissa suoritetaan päivästä toiseen. Niillä katetaan tilitoimiston omaa liikevaihtoa ja tulosta, mutta myös alustetaan kirjanpitäjien mahdollisuudet kehittää itseään ja omaa toimintaansa.

Kilpailu kovenee

On paljon tilitoimistoja, jotka eivät aktiivisesti pyri kehittämään omaa toimintaansa. On löydetty malli, jolla asiakaslaskutus pysyy samana, kirjanpitäjien palkat voidaan maksaa ja pientä tulostakin ehkä tehdään. Tilanne voi tuntua turvalliselta, eikä työntekijöiden tai asiakkaiden arkea haluta muuttaa. Vaikkei itse olisi halukas kyseenalaistamaan malliaan, tulee alan muutos tekemään sen lähivuosina puolestasi.

Verrataan alaa hiihtokilpailuun. Voitit tänä vuonna. Haluatko voittaa ensi vuonna?
Kovimmat kilpailijasi haluavat myös voittaa. He harjoittelevat vähän enemmän kuin tänä vuonna, panostavat omiin heikkoihin kohtiinsa ja saavat uusia välineitä. Ensi vuonna he tulevat taas vähän kovempaa. Jos jatkat samoilla suksilla ja samalla harjoittelulla, et tule parantamaan omaa vauhtiasi. Veikkaan, että Iivo Niskanen olisi nykyvälineillään ollut aika kova Lake Placidissa 1980.   

Ala muuttuu. Muutoksen vauhdin määrittävät tilitoimistot, kirjanpitäjät ja heidän asiakkaat. Ne, jotka sopeutuvat muutokseen, selviävät. Ne, jotka innostuvat muutoksesta ja vievät sitä aktiivisesti eteenpäin, tulevat menestymään.


-Matti Iivarinen

Seuraavassa kirjoituksessa vähän omasta taustastani ja siitä, mitä aion blogissani käsitellä. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

12 konkreettista toimea, jotka tekevät sinusta paremman kirjanpitäjän

Erikoistu - Henkilökohtainen kasvu 5/12

Ota vastuu omien asiakkaiden kannattavuudesta – Henkilökohtainen kasvu 2/12