Sitoudu muutokseen - Henkilökohtainen kasvu 11/12

Olen kirjoittanut talven aikana useita vinkkejä siitä, miten kirjanpitäjänä voidaan kehittyä tämän päivän ja varsinkin tulevaisuuden tarpeisiin. Vaatimukset muuttuvat. Pelkällä tarkkuudella ja hyvällä laskupäällä ei alalla tule pärjäämään. Uusista vaatimuksista on puhuttu alan julkaisuissa ja myös omissa kirjoituksissani paljon, enkä ala niitä tähän erikseen listaamaan. Testin alalaidassa on linkit aiempiin kirjoituksiini. Suosittelen lukemaan.

-          Uusia asioita voi opiskella, kukaan ei ole vielä valmis.
-          Omaa asennetaan työntekoon voi muuttaa, vaikka elämä olisi miten kyyniseksi tehnyt.
-          Omia heikkouksiaan pystyy aina kehittämään.

Kaikki lähtee omasta halusta muuttua ja kehittyä. Vaaditaan itseltä päätös tulla paremmaksi kirjanpitäjäksi, sekä tavoitteet ja suunnitelma siinä onnistumiseksi. Nämä ovat vielä helppoja juttuja. Se vaikein ja tärkein on sitoutuminen päätökseen.

Sitoutuminen ei tarkoita sitä, että teet vuoden suunnitelman ja seuraat orjallisesti sitä. Tee itsellesi lyhyen ja pitkän tähtäimen tavoitteita. Mieti keinot, joilla niihin päästään. Mittaa tuloksia säännöllisesti. Älä lannistu ensimmäisestä, äläkä toisesta epäonnistumisesta. Kolmas yritys saattaa onnistua. Mikäli joku asia ei vaan toimi, kokeile jotakin muuta. Tarkista tavoitteet säännöllisesti, niitäkin voi viilata.

Motivaatio

Pitkäaikainen sitoutuminen muutokseen vaatii taakseen motivaation. Motivaatiota ruokkimaan tarvitaan tavoitteita. Suomen Mielenterveys ry jaottelee motivaation ulkoiseen ja sisäiseen.

Ulkoinen motivaatio perustuu palautteeseen ja palkintoihin ympäristöstä, tällaisia ovat esimerkiksi arvosanat, raha, kehut, joilla on lähinnä välinearvo.

Sisäinen motivaatio tarkoittaa, että henkilö kokee toiminnan itsensä palkitsevana ja saa siitä sisäistä mielihyvää. Sisäinen motivaatio on omien arvojen mukaista toimintaa, ja kannustavaa sinänsä.

Toivottavasti saat osan motivaation ruokinnasta omalta organisaatioltasi. Mikäli koet, ettei teidän tilitoimistonne pyri kehittymään, käy esimiehesi kanssa keskustelu aiheesta. Kerro, mihin suuntaan teidän pitäisi mielestäsi mennä ja millaisia tavoitteita haluaisit omassa työssäsi olevan. Mikäli olette edelleen menossa eri suuntiin, pohdi tarkasti, oletko oikeassa paikassa töissä.  

Sisäisen motivaation synty vaatii sinulta aiheeseen tutustumista ja ymmärrystä, miten voit olla parempi omassa ammatissasi ja miten se auttaa sinua jatkossa. Jos ammatillinen kehittyminen on omassa arvomaailmassasi kovin matalalla, on sisäisen motivaation synnyttäminen vaikeaa. Oletan, että jos asia olisi näin, et olisi eksynyt lukemaan tätäkään tekstiä.

Mitä pitäisi tehdä?

Olen aiemmin kirjoittanut erilaisista asioista, joiden koen itse olevan tärkeimpiä kehittymisessä taloushallinnon supertähdeksi. Alla on listattuna 10 erilaista toimea, joihin suosittelen tutustumaan ja joita kannattaa ottaa osaksi omaa työpäivää.

Parhaisiin tuloksiin tulet joka tapauksessa pääsemään, kun teet asioita suunnitelmallisesti ja tavoitteellisesti. Tulen seuraavassa kirjoituksessa esittelemään esimerkin suunnitelmasta ja aikataulusta, jolla aletaan toukokuussa tilinpäätösten jälkeen rakentamaan omaa ammattitaitoa. Sitä voi käyttää sellaisenaan, tai muokata omanlaisensa. Suunnitelma tulee sisältämään seuraavia asioita:

10.       Kohtaa asiakas – Älä ole tylsä viranomainen, anna palvelua ihmiseltä ihmiselle.

Tilaa kaikki vinkit suoraan sähköpostiisi ylälaidan "Tilaa"-painikeesta.

Kommentit

  1. Hyvä kirjoitus, kiitos tästä. Liittyykö tämä myös konsultointiin digitalisaatiossa tai voiko mielestäsi neuvoja hyödyntää myös tällä alalla? Minä en oikein näistä ymmärrä, mutta olen koittanut ottaa selvää ja ymmärtää enemmän. Oppia koko ikä!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

12 konkreettista toimea, jotka tekevät sinusta paremman kirjanpitäjän

Erikoistu - Henkilökohtainen kasvu 5/12

Ota vastuu omien asiakkaiden kannattavuudesta – Henkilökohtainen kasvu 2/12